در سراسر بدن ما تعداد بی اندازه ای از رگ های خونی سطحی و عمیق با قطر و اندازه های متفاوت وجود دارند که هر کدام وظیفه ی خون رسانی به عروق دیگر و در نهایت قلب را دارند. واضح است که هرگونه اختلال در عملکرد این رگ ها منجر به بروز عارضه و اختلالی در بدن خواهد شد. یکی از این عارضه ها بیماری واریس است که در اثر پیچ خوردگی، گرفتگی یا یک جا جمع شدن خون در رگ ها به وجود می آید. این بیماری در اثر عدم توانایی رگ ها در برگشت خون و در نتیجه تجمع خون در یک جا اتفاق می افتد.
دکتر استوان در این مقاله به بررسی علایم و همچنین درمان واریس با ورزش و یا کند شدن سرعت پیشرفت آن اشاره کرده است.
علایم و نشانه های واریس کدامند
اختلال در خون رسانی رگ های پا باعث تورم رگ ها، تغییر رنگ آن ها و تیره شدن یا آبی شدن سیاهرگ ها در سطح پوست و نازک شدن آن از بارزترین و مشخص ترین نشانه های بیماری واریس است که می تواند دردناک و آزاردهنده و یا بدون درد باشد.
واریس عارضه ای ست که در هر سنی می تواند رخ بدهد اما عمدتا افراد بالای بیست و پنج سال درگیر آن می شوند و بیشتر از اینکه آزاردهنده و دردناک باشد ظاهر برجسته و پر رنگ رگ های پا که در سطح پوست کاملا مشخص است آن ها را نگران می کند. واریس بیماری خطرناک و جدی به حساب نمی آید اما بی توجهی به آن منجر به فراگیر شدن آن و یا تجمع بیش از حد خون در رگ ها و گاهی خونریزی و گرفتگی های جدی تر عروق دیگر خواهد شد.
علل ابتلا به واریس
عوامل مختلفی می توانند در ابتلا به واریس نقش داشته باشند و گاهی وجود هم زمان چند فاکتور منجر به بروز نشانه های واریس می شود.
- وراثت و ژنتیک
یکی از اصلی ترین علت های بیماری واریس وراثت است. اگر در افراد نزدیک خانواده کسانی دچار عارضه ی واریس هستند احتمال ابتلای شما به این بیماری نیز بیشتر است. وراثت و ژنتیک از رایج ترین علل بیماری واریس هستند.
- فشار روی پا
ایستادن زیاد روی پاها و یا نشستن مداوم روی صندلی بدون حرکت دادن پاها منجر به افزایش فشار بر روی عروق خونی شده و از برگشت خون و جریان آن در رگ ها جلوگیری می کند. این فشار و تجمع خون در رگ ها می تواند آن ها را متورم کرده و یا دچار پیچ خوردگی و گرفتگی کند.
- اضافه وزن
اضافه وزن باعث می شود فشار و سنگینی ناشی از وزن انسان که عمدتا پاها متحمل آن هستند افزایش پیدا کرده و جریان خون در رگ ها را مختل کند.
فشار خون بالا و یبوست نیز از دیگر عواملی هستند که فشار درون رگ ها را افزایش داده و جریان خون در آن ها را دچار اختلال می کنند و در دراز مدت می توانند از عوامل بروز بیماری واریس در افراد باشند. برخی بالا رفتن سن را یکی از فاکتورهای موثر در ابتلا به واریس می دانند که تا امروز این ادعا تا حدود زیادی رد شده است.
درمان واریس با ورزش
سبک زندگی امروزی و بی تحرکی و کم تحرکی افراد و نشستن پشت میز به مدت طولانی گردش خون را در رگ ها دچار مشکل می کند و از عوامل تشدید کننده ی بیماری هایی مانند واریس شناخته می شود. حرکات ورزشی نرم و کششی نشسته که فشار کمی به پاها وارد می کنند از جمله تمرینات مناسب برای رفع واریس یا پیشگیری از درگیر شدن رگ های بیشتر به این عارضه است. به طور کلی حرکات ورزشی کم فشار می تواند جریان خون در رگ ها را تنظیم و تعدیل کند.
در این بخش دکتر استوان راهکارهای مناسب و کم هزینه ای مانند ورزش کردن را برای درمان واریس و کاهش علایم آزاردهنده ی آن به شما پیشنهاد می دهد که با انجام آن ها به شکل مداوم تاثیر چشمگیر آن را در درمان واریس خواهید دید.
پیاده روی
یکی از آسان ترین و کم هزینه ترین ورزش های موثر در درمان واریس پیاده روی است. در واقع با پیاده روی منظم به بهبود جریان خون در بدن به خصوص پاها کمک شایانی خواهید کرد و سطح سلامت عمومی بدن را ارتقا خواهید داد.
دوچرخه سواری
دوچرخه سوارها از کسانی هستند که در مقایسه با دیگران بسیار کمتر دچار واریس پا می شوند و علت آن سلامت رگ های خونی پا به دلیل جریان خون مناسب و صحیح در آن هاست. دوچرخه سواری می تواند تا حدود زیادی از علایم واریس در پاها کاسته و با بهبود جریان خون در سیاهرگ ها سلامت عمومی بدن را نیز بهبود بخشد.
به خاطر داشته باشید انجام حرکات سنگین ورزشی مانند وزنه برداری، دویدن، پریدن و تمام حرکاتی که به پاها فشار زیاد وارد می کند می تواند علایم واریس را تشدید کرده و با فشار آوردن به سیاهرگ ها جریان خون را در آن ها با مشکل و فشار رو به رو کرده و به پیشرفت واریس کمک کند.
نکته ی پایانی
بی توجهی به نشانه های واریس می تواند پیامدهایی همچون پا دردهای مداوم، گرفتگی عضلات پا مخصوصا به هنگام خواب در شب، خستگی و بی حسی پا را در پی داشته باشد. علاوه بر این، اگر فرد مبتلا نکاتی که به کاهش و درمان واریس کمک می کند را رعایت نکند در سنین بالاتر با خطر گرفتگی عروق تحتانی، مشکلات جدی در ایستادن، راه رفتن و انجام فعالیت های روزانه و حتی ریسک بیماری های قلبی و مغزی نیز مواجه خواهد بود که تمام این ها عوارض یک بیماری ساده به نام واریس است.
علاوه بر ورزش کردن درمان های دیگری مانند استفاده از جوراب واریس،کرم و پمادهای درمان واریس و لیزر برای بیماری واریس وجود دارند که در مقالات بعدی به معرفی و توضیح آن ها نیز خواهیم پرداخت.
اگر شما یا یکی از عزیزانتان از تورم پا، جوش، زخم و سایر علائم و عوارض واریس پا رنج می برید، در اسرع وقت به کلینیک درمان واریس دکتر استوان مراجعه کنید. اگر علائمی ندارید اما عوارض خطرناک واریس پا را دارید، به پزشک مراجعه کنید. یک آزمایش سونوگرافی ساده مشخص می کند که آیا شما واریس دارید یا خیر.
برای تعیین وقت مشاوره و درمان واریس با ورزش، همین امروز با ما تماس بگیرید.