چسب واریس از جدیدترین روش های درمان واریس می باشد که با استفاده از چسب پزشکی معروف به نام وناسیل (VenaSeal) یا سیانواکریلات انجام می شود که برای بستن و درمان ورید واریسی کاربرد دارد.
چسب واریس وناسیل (VenaSeal)، قبلاً به عنوان چسب Sapheon Glue شناخته می شد که برای بستن ورید صافن اصلی در ران مورد استفاده قرار می گرفت. هنگامی که رگ واریسی توسط این چسب بسته شد، تحت فرآیند سخت شدن یا (اسکلروز) قرار می گیرد که ورید مورد نظر به تدریج جذب بدن می شود. این روش بسیار کم خطر است.
چسب واریس (وناسیل) چیست؟
همانطور که در بالا توضیح دادیم، چسب وناسیل (VenaSeal) نوعی درمان واریس است که با وارد کردن یک چسب ویژه پزشکی یا (Superglue) در ورید بیمار انجام می شود و رگ را برای همیشه می بندد. این روش بسیار سریع تر و کم خطر تر از روش های دیگر درمان واریس است که تقریباً ۱۵ دقیقه طول خواهد کشید.
چسب واریس وناسیل (Venaseal) نوع خاصی چسب پزشکی است که به عنوان “سیانواکریلات” نیز شناخته می شود. این چسب در آزمایشگاه های خاص فرموله و طراحی شده که در مقایسه با سایر چسب های پزشکی موجود در بازار، دارای خواص منحصر به فردی است.
هنگامی که این چسب با خون در دیواره سیاهرگ تماس پیدا می کند، به سرعت پلیمریزه می شود. این بدان معنی است که به سرعت ورید بسته می شود. این چسب بسیار نرم بوده و حالت لاستیکی دارد، به طوری که پس از اتمام درمان، بیمار به سختی می تواند آن را حس کند یا تشخیص دهد. همچنین دارای اثر “ضد میکروبی” در برابر ارگانیسم های گرم مثبت است و هیچ اثر نامطلوبی در طولانی مدت برای فرد درمان شده ندارد.
درمان واریس با چسب (وناسیل) چگونه انجام می شود؟
در روش درمانی واریس با چسب، پزشک با استفاده از یک کاتتر (لوله نازک پزشکی) مقدار بسیار کمی از چسب را وارد ورید می کند. پس از بسته شدن ورید واریسی، خون بلافاصله به سایر سیاهرگ های سالم پا هدایت میشود. برخلاف سایر درمان ها، درمان واریس با چسب نیاز به بیهوشی و یا بی حسی زیادی ندارد. علاوه بر این، نیاز نیست دارویی قبل از عمل مصرف کنید و بیماران می توانند بلافاصله پس از درمان به فعالیت های عادی خود بازگردند.
برخلاف روشهای درمان واریس که با حرارت وارد کردن به ورید انجام می شود مانند لیزر درمانی یا رادیوفرکانسی، با استفاده از “چسب واریس وناسیل” (VenaSeal) خطر سوختگی پوست یا آسیب به عصب وجود ندارد. بعد از اتمام درمان واریس با چسب حتی به دارو های مسکن یا جوراب واریس نیاز نیست.
میزان موفقیت درمان واریس با چسب چه مقدار است؟
میزان موفقیت درمان با استفاده از چسب درمان واریس ۹۸.۹ درصد گزارش شده است همینطور با عوارض بسیار کمتر نسبت به فرسایش ورید یا عمل جراحی واریس. چسب درمانی وlریس در ۵ سال گذشته به طور دقیق در ایالات متحده و اروپا آزمایش شده است نتایج منتشر شده نشان داد که بسیار کم خطر است.
پزشک می تواند دو یا چند رگ واریسی را در یک جلسه درمان کند و بعد از درمان دیگر نیازی به جوراب های واریس نیست و بیماران میتوانند بلافاصله به فعالیتهای عادی خود بازگردند. معمولاً ۲ الی ۴ هفته پس از درمان بیماری واریس پا با چسب، وریدهای واریسی سطحی نیز با اسکلروتراپی یا فلبکتومی سرپایی درمان می شوند.
سایر کاربرد های سیانواکریلات چیست؟
سیانواکریلات ها از دهه ۱۹۵۰ مورد استفاده پزشکان قرار گرفته اند. از آن ها در ترمیم زخم ها و برش های پوستی استفاده می شود. طبق گفته یک پزشک اورژانس، یکی از روش های درمانی ما برای کودکانی که جایی از بدنشان پاره یا زخم شده است، چسب پوستی آبی هیستواکریل بود. نسبت به روش های دیگر سریع تر بود و از نیاز به بخیه زدن جلوگیری می کرد، به ویژه در هنگامی که کودک مضطرب و نگران است.
همچنین در زمینه های پزشکی زیر استفاده می شود:
- جراحی چشم
- جراحی زیبایی
- دندان پزشکی
- جراحی ارتوپد
- واریکوسل و واریس معده.
مزایا و معایب درمان واریس با چسب (وناسیل)
مزایا
- احتمال وقوع ناراحتی بسیار کم است چون نیازی به تزریق بی حس کننده در طول مسیر ورید نیست.
- عدم نیاز به پوشیدن جوراب واریس.
- سریع ترین نوع درمان نسبت به روش های دیگر.
- بازگشت به فعالیت های عادی روزمره بلافاصله بعد از درمان.
- عدم نیاز به پذیرش در بیمارستان یا استفاده از بیهوشی.
- احتمال آسیب عصبی یا سوختگی در پوست وجود ندارد.
معایب
- رگ های واریسی درمان شده ممکن است ملتهب شوند و نیاز به داروهای ضدالتهاب باشد.
- درمان واریس با چسب در حال حاضر تحت پوشش بیمه نیست و هزینه زیادی دارد.
قبل از درمان واریس با چسب چه باید کرد؟
- قبل از استفاده از چسب درمان واریس مصرف داروها را قطع نکنید مگر اینکه پزشک توصیه دیگری کرده باشد.
- پاهای خود را بلافاصله قبل از درمان، اصلاح نکنید.
- در روز درمان از مرطوب کننده استفاده نکنید.
- در روز درمان باید شلوار گشاد و یک جفت کفش پیاده روی راحت بپوشید.
- معمولاً قبل از درمان نیازی به مصرف دارو نیست. اگر درد خیلی کمی دارید، ۲ قرص پاراستامول یا ۲ قرص ایبوپروفن (همراه با غذا) مصرف کنید.
بعد از درمان واریس با چسب چه باید کرد؟
- پرستار تمام دستورالعمل های مهم پس از درمان را با جزئیات برای شما توضیح می دهد و برگه دستورالعمل ها را در اختیار شما قرار می دهد.
- شما حتما باید به مدت ۱۰ دقیقه بعد از درمان پیاده روی کنید. تا زمانی که بدون هیچ مشکلی توانستید راه بروید، رانندگی کردن نیز برای شما مشکلی ندارد.
- در صورت بروز هر گونه مشکل یا نگرانی، شماره تلفن پزشک در اختیار شما قرار می گیرد.
- توصیه می شود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه پیاده روی در روز داشته باشید .
- فعالیت های معمولی در طول روز را انجام دهید اما از ایستادن طولانی مدت خودداری کنید.
- بعد از گذشت ۴۸ ساعت به فعالیت های ورزشی عادی خود ادامه دهید.
- به خاطر داشته باشید که حداقل تا ۳-۴ هفته پس از درمان از پروازهای طولانی مدت (بیش از ۴ ساعت) خودداری کنید.
- وریدهای درمان شده پس از ۲ هفته با سونوگرافی بررسی می شود.
عوارض جانبی درمان واریس با چسب (وناسیل) چیست؟
علائم زیر امکان دارد پدیدار شوند:
- احتمال حس کردن درد خفیف تا مدت ۱ الی ۲ هفته در امتداد ورید درمان شده. ناراحتی های بعد از “درمان واریس با چسب” با راه رفتن سبک و استراحت کردن، بلند کردن پا و داروهای ضد التهابی مانند نوروفن یا ولتارن کنترل می شود.
- فلبیت یا التهاب ممکن است در امتداد داخلی ران در نزدیکی ورید درمان شده رخ دهد. این موضوع نیز با داروهای ضد التهاب و جوراب واریس مدیریت می شود.
- پارستزی (بی حسی پوست) – در برخی از مطالعات گزارش شده است که نتیجه التهاب اطراف ورید درمان شده، به طور موقت بر اعصاب اطراف ورید تأثیر می گذارد.
منبع : www.veinhealth.com.au
سوالات متداول
چسب وناسیل از طریق یک کاتتر (لوله نازک پزشکی) داخل ورید قرار می گیرد و به سرعت ورید را می بندد.
خیر. پس از درمان، خونی که در ورید های معیوب جریان داشته ، به بسیاری از وریدهای سالم و طبیعی پا منحرف می شود.
خیر. این چسب برای چندین دهه در سایر زمینه های پزشکی آزمایش شده است. این چسب در آزمایشات بزرگی تست شده است که نشان می دهد هم بی خطر و هم مؤثر است. چسب وناسیل هیچ اثر مضری برای بدن ندارد.
مطالعات بالینی منتشر شده نشان می دهد که میزان موفقیت استفاده از وناسیل بین ۹۴٪ الی ۹۸.۹٪ درصد است.