آریتمی به ضربان قلب نامنظم گفته میشود. برای مثال، ممکن است قلب شما در حالت استراحت خیلی تند بزند یا به طور منظم نزند. آریتمی قلبی از بی خطر تا جدی، با علامت و بدون علامت، دسته بندی می شوند. گزینههای زیادی برای درمان آریتمیها وجود دارد، اما برخی از آنها نیازی به درمان ندارند.
آریتمی چیست؟
آریتمی (که ضربان نامنظم قلب نیز نامیده میشود) به ریتم غیرطبیعی قلب گفته می شود. آریتمیها میتوانند از بخشهای مختلف قلب شروع شوند و می توانند خیلی سریع، خیلی آهسته یا فقط نامنظم باشند. طبیعی است که ضربان قلب شما در طول فعالیت بدنی افزایش یابد و در هنگام استراحت یا خواب کاهش یابد. همچنین طبیعی است که گاهی اوقات احساس کنید قلب شما یک ضربان را از دست میدهد. اما یک ریتم نامنظم مکرر ممکن است به این معنی باشد که قلب شما خون کافی به بدن شما پمپاژ نمیکند. ممکن است احساس سرگیجه، ضعف یا علائم دیگری داشته باشید.
اگر آریتمی قلبی یا اختلال در ریتم قلب شما تشخیص داده شده است، پزشک شما ممکن است در مورد تغییرات سبک زندگی سالمی که میتوانید ایجاد کنید، با شما صحبت کند. ممکن است لازم باشد از فعالیتهایی که ممکن است آریتمی شما را تحریک کنند، اجتناب کنید. این مراحل ممکن است به جلوگیری از بدتر شدن آریتمی شما کمک کند.
انواع آریتمی های قلبی
انواع مختلفی از آریتمی وجود دارد که بستگی به این دارد که کدام قسمت از قلب تحت تأثیر قرار گرفته و اینکه آیا باعث ضربان قلب آهسته، سریع یا نامنظم میشوند یا خیر. آریتمی قلبی ممکن است در دهلیزها (حفره های بالایی قلب) یا بطنها (حفره های پایینی قلب) رخ دهند.
آریتمیهایی که باعث ضربان قلب آهسته، سریع یا نامنظم میشوند:
- برادی کاردی: به ضربان قلب در حالت استراحت که کمتر از ۶۰ ضربه در دقیقه باشد، گفته می شود. برخی از افراد، به ویژه افرادی که جوان یا از نظر جسمی متناسب هستند، ممکن است به طور طبیعی ضربان قلب آهستهتری داشته باشند. اگر ضربان قلب آهستهای دارید، پزشک شما میتواند تشخیص دهد که آیا این برای شما طبیعی است یا خیر.
- تاکیکاردی: به ضربان قلب در حالت استراحت که بیشتر از ۱۰۰ ضربه در دقیقه باشد، گفته میشود. همچنین ممکن است ضربان قلب نامنظم داشته باشید.
- ضربان قلب زودرس یا اضافی : زمانی اتفاق میافتد که سیگنال ضربان خیلی زودتر از موعد برسد. این امر یک مکث ایجاد میکند که با بازگشت قلب به ریتم منظم خود، ضربان قویتری به دنبال دارد. ممکن است احساس کنید که قلب شما یک ضربان را از دست داده است. این یک نوع رایج از آریتمی است و می تواند باعث انواع دیگر آریتمی شود.
آریتمی های فوق بطنی:
این نوع آریتمی از دهلیزها یا دروازه ورودی به حفرههای پایینی شروع میشود.
- فیبریلاسیون دهلیزی: شایعترین نوع آریتمی است. این وضعیت باعث میشود قلب شما بیش از ۴۰۰ ضربه در دقیقه بزند. همچنین، حفرههای بالایی و پایینی قلب شما آنطور که باید با هم کار نمیکنند. وقتی این اتفاق میافتد، حفرههای پایینی به طور کامل پر نمیشوند یا خون کافی به ریهها و بدن پمپاژ نمیکنند.
- فلاتر دهلیزی: میتواند باعث شود حفرههای بالایی قلب شما ۲۵۰ تا ۳۵۰ بار در دقیقه بزنند. سیگنالی که به دهلیزها دستور ضربان میدهد ممکن است توسط بافت آسیبدیده یا اسکار مسدود شود. این ممکن است باعث شود حفرههای بالایی و پایینی با سرعتهای مختلف بزنند.
- تاکیکاردی فوق بطنی حملهای (PSVT): به دلیل مشکلی در سیگنالهای الکتریکی که از حفره های بالایی شروع شده و به حفرههای پایینی میروند، باعث ضربان قلب اضافی میشود. این نوع آریتمی به طور ناگهانی شروع و تمام میشود. میتواند در طول فعالیت بدنی شدید اتفاق بیفتد. معمولاً خطرناک نیست و اغلب در جوانان اتفاق میافتد.
آریتمی های بطنی:
آریتمیهای بطنی از حفره های پایینی قلب شما به نام بطنها شروع میشوند. این آریتمیها میتوانند بسیار خطرناک باشند و معمولاً نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارند.
- تاکیکاردی بطنی: ضربان سریع و منظم بطنهای شماست که ممکن است فقط چند ثانیه یا خیلی بیشتر طول بکشد. چند ضربان تاکی کاردی بطنی اغلب مشکلی ایجاد نمی کنند. با این حال، اگر این بیش از چند ثانیه طول بکشد، میتواند منجر به آریتمی های جدی تر مانند فیبریلاسیون بطنی (v-fib) شود.
- فیبریلاسیون بطنی: زمانی رخ میدهد که سیگنالهای الکتریکی باعث لرزش بطنها به جای پمپاژ طبیعی شوند. بدون پمپاژ خون توسط بطنها به بدن، ایست قلبی و مرگ میتواند در عرض چند دقیقه رخ دهد.
علائم آریتمی قلبی چیست؟
آریتمی قلبی ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند. علائم آریتمی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس بال زدن، تپش یا مسابقه در قفسه سینه.
- ضربان قلب تند
- ضربان قلب آهسته
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
علائم دیگر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- اضطراب
- احساس خستگی بسیار
- سبکی سر یا سرگیجه
- عرق کردن
- غش کردن
چه چیزی باعث آریتمی قلبی می شود؟
بیشتر آریتمی ها به دلیل مشکل در شریان ها، دریچه ها یا ماهیچه های قلب شما اتفاق می افتد.
علل آریتمی عبارتند از:
- بیماری عروق کرونر
- بافت تحریک پذیر در قلب شما (به دلایل ژنتیکی یا اکتسابی)
- فشار خون بالا
- تغییرات در عضله قلب شما ( کاردیومیوپاتی )
- اختلالات دریچه
- عدم تعادل الکترولیت در خون شما
- آسیب ناشی از حمله قلبی
- روند بهبودی پس از جراحی قلب
- سایر شرایط پزشکی
عوارض آریتمی قلبی می شود؟
بدون درمان، آریتمی می تواند منجر به عوارضی مانند:
- تضعیف عضله قلب شما (کاردیومیوپاتی)
- ایست قلبی
- سکته
آریتمی قلبی چگونه تشخیص داده میشود؟
یک متخصص قلب و عروق می تواند در طول معاینه با گرفتن نبض و گوش دادن به صدای قلب، ضربان قلب نامنظم را تشخیص دهد. پس از ارزیابی علائم و انجام معاینه فیزیکی، ممکن است آزمایش های تشخیصی را برای کمک به تأیید ابتلا به آریتمی تجویز کنند.
چه آزمایشهایی برای تشخیص آریتمی قلبی انجام میشود؟
برخی از آزمایشهایی که می توانند ضربان قلب نامنظم و بیماریهای مرتبط را بررسی کنند عبارتند از:
- الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG).
- آزمایش خون برای بررسی سطح الکترولیتها یا جستجوی یک مشکل ژنتیکی.
- مانیتورهای سرپایی.
- تست استرس.
- اکوکاردیوگرام.
- کاتتریزاسیون قلبی.
- مطالعه الکتروفیزیولوژی (EPS).
- تست تیلت تیبل.
- توموگرافی کامپیوتری (CT).
- MRI قلب (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی).
برای دریافت وقت کلینیک تخصصی قلب و عروق دکتر استوان، همین امروز با ما تماس بگیرید.