لخته خون چیست؟

  • خانه
  • -
  • علل و عوامل خطر
  • -
  • لخته خون چیست؟
لخته خون چیست؟

وقتی به لخته خون فکر می کنید، بیشتر مردم به آنوریسم مغزی فکر می کنند، نه رگ هایشان. با این حال، لخته های خون می توانند هم در وریدهای سطحی و هم در رگ های عمیق در سراسر بدن، به ویژه پاها ایجاد شوند. یک ورید سطحی نزدیک به سطح پوست شما است و اغلب قابل مشاهده است.

وریدهای سطحی با شریان جفت نمی شوند، بر خلاف وریدهای عمقی، که معمولاً یک شریان در نزدیکی دارند. دو نوع بیماری وجود دارد که هنگام لخته شدن خون در رگهای خود رخ می دهد، ترومبوفلبیت سطحی و ترومبوز ورید عمقی. ممکن است از خود بپرسید: لخته خون دقیقاً چیست و چگونه تشکیل می شوند؟

لخته خون چیست؟

خون وظیفه بسیار مهم و دشواری برای انجام دارد باید به طور مداوم و هموار در سراسر بدن شما در تمام طول زندگی شما جریان یابد تا هر حرکتی که انجام می دهید حفظ شود. هنگامی که زخمی می شوید، جریان خون شما در ناحیه آسیب دیده باید به سرعت قطع شود تا از از دست دادن قابل توجه خون جلوگیری شود. لخته های خون می توانند زندگی شما را نجات دهند و زمانی سالم هستند که از دست دادن خون ناشی از آسیب جلوگیری کنند.

ظاهر فیزیکی لخته خون شبیه به ماده ژل مانندی است که توسط فیبرین و پلاکت ها تشکیل می شود. این لخته ها به طور کلی رگ های خونی آسیب دیده را که می توانند در شریان یا ورید باشند، ترمیم می کنند.

“لخته های خون” زمانی که در جایی که لازم نیست تشکیل می شوند مشکل ایجاد می کنند. به عنوان مثال، اگر یک لخته خون در رگ های خونی شما ایجاد شود، می تواند منجر به فوریت های پزشکی مانند سکته مغزی یا حمله قلبی شود. لخته‌های خون می‌توانند در رگ‌های خونی هر قسمت از بدن ایجاد شوند، اما معمولاً روی پاها تأثیر می‌گذارند، به‌ویژه هنگتمی که مدت زمان طولانی را در حات نشسته بگذرانید.

زخم های وریدی به دلیل بیماری زمینه ای ورید ایجاد می شوند، بنابراین بهبود سلامت ورید می تواند به شما در جلوگیری از ابتلا به آنها کمک کند. برای کاهش احتمال ابتلا به بیماری سیاهرگی، ممکن است بخواهید هر گونه عامل خطر بالقوه را کاهش دهید.

در اینجا چند عامل رایج وجود دارد که می تواند موجب ایجاد زخم وریدی ساق پا شود:

 

حتی با اصلاح شیوه زندگی مناسب، ممکن است همچنان به بیماری ورید و زخم وریدی مبتلا شوید. این تا حدی به این دلیل است که یک جزء ژنتیکی قوی در آن دخیل است. اگر یکی از بستگان نزدیکتان مبتلا به بیماری ورید است، احتمال ابتلا به مشکلات وریدی در شما بیشتر است. در این مورد، ممکن است بخواهید برای جلوگیری از هر گونه عارضه آتی توسط متخصص رگ تحت نظر باشید.

همراه با احتمال “ایجاد زخم های وریدی ساق پا”، ممکن است در معرض خطر لخته شدن خون خطرناک نیز باشید، بنابراین باید به سرعت به دنبال درمان زخم وریدی خود باشید.

لخته های خون چگونه تشکیل می شوند؟

“لخته خون” معمولاً هر زمان که رگ های خونی بدن شما آسیب ببیند تشکیل می شود. هنگامی که رگ خونی آسیب می بیند، پلاکت ها شروع به چسبیدن به لبه های بریده رگ می کنند. سپس، این پلاکت ها شروع به ترشح مواد شیمیایی می کنند که به آنها کمک می کند پلاکت های بیشتری را جذب کنند. این واکنش منجر به تشکیل پلاک پلاکتی می شود.

هنگامی که این پلاکت تشکیل شد، خونریزی متوقف می شود. سپس داخل زخم بسته می شود. مولکول‌های کوچک که به عنوان عوامل لخته‌کننده شناخته می‌شوند، باعث می‌شوند فیبرین (که رشته‌ای از مواد منتقل‌شده از طریق خون است) به هم متصل شوند. در نهایت، رگ خونی آسیب دیده بهبود می یابد و لخته به طور طبیعی پس از چند روز درمان می شود.

خطر واقعی زمانی به وجود می آید که لخته در داخل ورید تشکیل شود. این نوع لخته برای سلامتی شما بسیار خطرناک است زیرا بدن آن را به راحتی حل نمی کند.

ترومبوفلبیت سطحی چیست؟

ترومبوفلبیت سطحی که به آن ترومبوز ورید سطحی (SVT) نیز گفته می شود، زمانی رخ می دهد که وریدهای سطحی (ورید نزدیک به سطح پوست) ملتهب شده و لخته خون را تشکیل می دهند. در حالی که زمانی به عنوان یک بیماری خوش خیم تصور می شد که نیاز به حداقل درمان دارد، افزایش موارد SVT که به مشکلات سیاهرگی جدی تری مانند ترومبوز ورید عمقی (DVT) یا آمبولی ریوی تبدیل می شود، متخصصان پزشکی را وادار کرده است که در مورد جدی بودن این وضعیت تجدید نظر کنند. 

جنبه های متعدد سلامتی یک فرد می تواند منجر به ایجاد SVT شود، اما رگ های واریسی اغلب با این وضعیت مرتبط هستند. وریدهای واریسی را می‌توان در سیاهرگ‌های عمقی پاها نیز یافت و زمانی که “لخته‌های خون” در سیاهرگ‌های عمقی ایجاد می‌شود، به آن ترومبوز ورید عمقی می‌گویند.

ترومبوز وریدی

ترومبوز ورید عمقی چیست؟

ترومبوز ورید عمقی (DVT) زمانی است که یک لخته خون در یکی از وریدهای عمیق ایجاد می شود و اغلب در پاها رخ می دهد. پاها بیشتر مستعد گرانش هستند که به رگ ها فشار وارد می کند و مسئول پمپاژ اکثر خون شما به قلب هستند. تشخیص وریدهای واریسی در وریدهای عمقی دشوارتر است و اغلب علائم می تواند شامل گزگز یا بی حسی در پاها باشد. تورم پاها، درد در مچ پاها و ساق پاها هنگام راه رفتن که در حالت استراحت از بین می رود. از آنجایی که وریدهای واریسی سیاهرگ‌های بیمار هستند که از جریان مناسب خون جلوگیری می‌کنند، لخته‌های خون مستعد بیشتر تشکیل می‌شوند. اگر لخته خون در وریدهای عمقی شما تشکیل شود، به احتمال زیاد نمی دانید، اما علائم مختلفی از لخته شدن خون در ورید عمقی شما وجود دارد که باید مراقب آنها باشید. این علائم عبارتند از:

  1. تورم پا، مچ پا یا ساق پا، معمولاً در یک طرف
  2. درد شدید و بدون دلیل در پا و مچ پا
  3. تغییر رنگ پوست

DVT معمولاً در وریدهای عمقی بازوها یا پاهای شما شکل می گیرد. چنین لخته ای بسیار خطرناک است زیرا اگر پاره شود و حرکت کند، به راحتی می تواند به ریه های شما رفته و باعث آمبولی ریه شود. بسیاری از مردم اغلب تا زمانی که در شرایط اورژانسی قرار نگیرند که نیاز به درمان فوری دارند، متوجه نمی شوند که DVT دارند. در بیشتر موارد، DVT زمانی ایجاد می شود که شما در سبک زندگی بی تحرک زندگی می کنید.

چگونه وریدهای واریسی باعث لخته شدن خون می شوند؟

وریدهای واریسی به این دلیل اتفاق می‌افتند که دریچه‌های ورید شما، یا در اثر فشار زیاد یا عوامل دیگر ، آسیب دیده‌اند و در نتیجه خون در جهت مخالفی که قرار است جریان می‌یابد. این بدان معنی است که خون می تواند در رگ های شما جمع شود و باعث التهاب و آسیب بیشتر به رگ های خونی شود. بدن شما در تلاش برای التیام آسیب، لخته های خونی تشکیل می دهد.

چگونه از ایجاد لخته های خون جلوگیری می کنید؟

اگر به دلیل آسیب یا بیماری در تخت خود محبوس هستید یا قرار است برای یک عمل جراحی قرار بگیرید، ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به DVT باشید. فعالیت باعث افزایش گردش خون سالم می شود، بنابراین زمانی که نمی توانید فعال باشید، بسیار مهم است که با پزشک خود در مورد راه های مختلف برای جلوگیری از شکل گیری لخته خون صحبت کنید.

برای بسیاری از افراد، پیاده روی بلافاصله پس از اتمام عمل می تواند خطر ابتلا به DVT را کاهش دهد. در اکثر مواقع، اگر بعد از جراحی در معرض خطر ابتلا به DVT هستید، پزشکان می توانند داروهای ضد انعقاد را تجویز کنند.

منبع : www.usaveinclinics.com

اگر شما یا یکی از عزیزانتان از علائم  واریس رنج می برید، در اسرع وقت به کلینیک درمان واریس دکتر استوان مراجعه کنید.

برای تعیین وقت مشاوره و درمان رگ های واریسی، همین امروز با ما تماس بگیرید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

© تمام حقوق مادی و معنوی محفوظ است | طراحی وب سایت : تیم وب آرکا