دریچه میترال قلب چیست؟

  • خانه
  • -
  • قلب و عروق
  • -
  • دریچه میترال قلب چیست؟
دریچه میترال قلب چیست؟

دریچه میترال چیست؟

قلب انسان از 4 دریچه تشکیل شده است. دو دریچه در طرف راست و دو دریچه نیز در سمت چپ قرار دارد که جریان خون را سایر بخش های بدن منتقل می کنند. یکی از دریچه های مهم قلبی، دریچه میترال است که مابین دهلیز چپ و بطن چپ قرار گرفته است.

زمانی که قلب در هنگام استراحت است این دریچه باز شده و خون را به طرف بطن چپ منتقل می نماید و بالعکس زمانی که قلب در حالت انقباض قرار دارد، این دریچه بطور کامل بسته شده و خون را از بطن چپ به سرخرگ آئورت می فرستد. همچنین نام دیگر دریچه میترال، دولتی یا دریچه دهلیزی-بطنی است. 

عمکلرد دریچه قلبی میترال چیست؟

وظیفه اصلی دریچه میترال، یکطرفه کردن جریان خون در قلب است. خون شامل اکسیژن از ریه توسط عروق ریوی به دهلیز چپ وارد می شود. هنگامی که دهلیز چپ از خون کاملا پر شد، دریچه میترال باز می شود و جریان خون را به بطن چپ می فرستد. بعد از اینکه خون عبور کرد، دریچه مجددا بسته می شود تا از بازگشت خون به بخش قبلی جلوگیری کند. فرایند بالا در چند صدم ثانیه و با هر ضربان قلب اتفاق می افتد.

انواع بیماری دریچه میترال

بیماری دریچه میترال از جمله بیماری های رایج قلبی است که به علل های مختلفی بروز می کند. بیماری های دریچه میترال مختلف اند که درادامه هرکدام را بیان خواهیم کرد.

تنگی دریچه میترال

تنگی دریچه میترال جز مهم ترین بیماری های این دریچه محسوب می شود. در این بیماری دریچه میترال بقدری تنگ می شود که جریان خون براحتی از آن عبور نمی کند. یکی از علت های اصلی تنگی دریچه میترال تب روماتیسمی است که ممکن است در کودکی رخ دهد. تب روماتیسمی می تواند در بزرگسالی یک بیماری دردسرساز ایجاد کند. ولی در ایجاد تنگی دریچه، عوامل دیگری ممکن است دخیل باشند مثل:

  • گاهی اوقات دربدو تولد کودک دچار نقص مادرزادی است و تنگی دریچه میترال دارد. در این وضعیت بافت دریچه با حالت عادی فرق می کند، سخت است و شکل غیرمعمولی دارد و انعطاف پذیری لازم برای عبور جریان خون را ندارد.
  • این وضعیت برای افراد مسن ممکن است رخ دهد. ماده معدنی کلسیم برروی دریچه میترال جمع می شود و حالت سختی را ایجاد می کند. پس از تجمع کلسیم، دریچه سفت می شود و بخوبی خون را عبور نمی دهد و دچار تنگی می شود.
  • گاها روش هایی چون پرتودرمانی می تواند روی سلامت دریچه های قلب اثر بگذارند، مانند ایجاد تنگی دریچه میترال. برخی اوقات تومور قلبی می تواند موجب این بیماری شود.

نارسایی دریچه میترال

در بخش قبلی بیان کردیم که وظیفه اصلی دریچه میترال این است که وقتی بطن چپ کاملا از خون پر شد، بسته شود تا از برگشت خون جلوگیری کند. گاهی اوقات دریچه میترال بخوبی بسته نمی شود که بیماری بنام نارسایی دریچه میترال رخ می دهد. در این وضعیت با هر دفعه انقباض بطن، مقداری از حجم خون برگشت می خورد و مجددا وارد دهلیز چپ می گردد. درپی این اتفاق، مقدار خون خروجی به سرخرگ آئورت کاهش پیدا کی کند و درمجموع خون پمپاژ شده به سایر بدن کاهش می یابد.

 اگر نارسایی دریچه میترال در وضعیت ضعیفی باشد، خطر جدی برای فرد ندارد ولی اگر نارسایی مزمن دریچه میترال در مراحل شدید باشد، فعالیت بطن چپ قلب را افزایش می دهد که بر ماهیچه های قلب اثر بدی می گذارد و آنها را ضعیف می کند.

با ضعیف شدن قلب، خون لازم به درون آئورت وارد نمی شود و با هر انقباض مقداری خون در قلب باقی می ماند که باعث بزرگتر شدن قلب می شود. هرچقدر اندازه قلب بزرگتر شود، مقدار خون بیشتری به دهلیز برگشت می خورد و اندازه دهلیز چپ بزرگتر از قبل می شود. این بزرگ شدن می تواند موجب ایجاد فشارخون ریوی گردد. تمام اتفاقات بالا در نهایت به نارسایی قلبی پایان می یابد. 

علت نارسایی دریچه میترال می تواند نقص مادرزادی یا اکتسابی باشد. برای درمان نارسایی دریچه میترال از روش های دارویی یا جراحی استفاده می شود که وابسته به وضعیت بیمار است. یکی از مهم ترین علائم نارسایی دریچه میترال، خستگی مزمن و تنگ نفس است.

افتادگی دریچه میترال

از دیگر ناهنجاری های متداول قلبی، افتادگی دریچه میترال است. برای این ناهنجاری تا کنون دلیل مشخصی پیدا نشده است ولی می تواند مشکل ژنتیکی باشد. هنگامی که بطن چپ منقبض می گردد، دهانه دریچه میترال به طرف دهلیز باز شده و همین اتفاق باعث افتادگی دریچه خواهد شد. بنابراین جریان خون به جلوتر پیش نمی رود و برگشت می خورد. دیگر نام های افتادگی دریچه میترال، شلی، گشادی یا پس زدگی خون است. افتادگی دریچه می تواند بصورت اولیه یا ثانویه رخ دهد که با نشانه های زیر همراه است:

  • شنیدن صدهای غیرعادی از قلب
  • هنگام خوابیدن یا فعالیت بدنی احتمال دارد دچار تنگ نفس شوید.
  • در شب سرفه می کنید که نشان دهنده این است تنفس بخوبی انجام می شود و بدن به اکسیژن بیشتری نیاز دارد.
  • ممکن است تجمع آب در ریه ها اتفاق بیفتد.
  • خستگی بیش از حد
  • در پا و دست شاهد ورم و ادم باشید.

علائم بالا در فرد مبتلا به افتادگی دریچه میترال ممکن است مشاهده گردد یا خیر.

تشخیص بیماری های دریچه میترال

در صورت مشاهده هرگونه درد، تنگی نفس، ورم و سایر علائم جسمانی بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید. وی با معاینه بالینی می تواند عمکلرد ناسالم قلب را تشخیص دهد. همچنین پزشک با کمک روش های دیگری باید شکل و اندازه دریچه های قلبی، تنگی مجرا یا بازگشت خون را بررسی نماید. روش های زیر برای معاینه تنگی دریچه مورد استفاده قرار می گیرد:

بررسی فیزیکی

وجود صدای غیرطبیعی در قلب، آریتمی قلبی، نامنظم بودن ضربان قلب و تجمع مایع در ریه از نشانه های تنگی دریچه میترال است که با معاینه توسط استتوسکوپ تشخیص داده می شود.

اکوکاردیوگرام

در این روش با کمک امواج کارکرد قلب بصورت یک تصویر ثبت می شود که پزشک آنرا بررسی می کند.

اشعه ایکس

با اشعه ایکس می توان از قلب و ریه عکسبرداری نمود و پزشک تشخیص دهد که سایر قلب بزرگ شده است یا خیر.

اکوکاردیوگرام از راه مری

این روش می توان تصویر دقیق تری از قلب را نشان دهد و پزشک بهتر متوجه مشکلات قلب شود.

آنژیوگرافی قلب

این روش تهاجمی بوده و در آن یک لوله طویل و نازک را از طریق ران، گردن یا بازو به بدن وارد می کنند و تصاویر واضحی از عروق خونی را ثبت می نمایند.

روش های درمانی اختلالات دریچه میترال

پس از مشخص شدن نوع مشکل دریچه میترال پزشک باید روش درمانی صحیح را در پیش بگیرد. روش های درمانی مختلف براساس شدت بیماری و وضعیت بیمار تعیین می گردد.

1.دارو: زمانی که تنگی دریچه میترال دارای علائم مشخصی باشد از داروهایی مثل: بتابلوکر، داروهای ادرارآور، داروهای کنترل کننده آریتمی قلبی، ضد انعقادها و آنتی بیوتیک ها استفاده می شود.

2.والوولوپلاستی: اگر تنگی دریچه با دارو رفع نشود و درحد عمل جراحی نباشد، پزشک با کمک بالن قلب می تواند دریچه را برای عبور جریان خون باز کند.

3.تعویض دریچه میترال:  روش ترمیم دریچه میترال یا جراحی دریچه میترال برای کسانی مناسب است که دچار تنگی دریچه شدید باشند. برای ترمیم دریچه میترال باید از جراحی باز قلب استفاده کرد.

اگر شدت تنگی دریچه بحدی بالا باشد که قابل ترمیم نباشد، باید از گزینه تعویض دریچه میترال کمک گرفت که یک دریچه مصنوعی از نوع بیولوژیکی یا مکانیکی مورداستفاده قرار می گیرد. از عوارض عمل تعویض دریچه میترال می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • خونریزی هنگام عمل یا بعد از آن
  • تشکیل لخته خونی
  • عفونت
  • ذات الریه
  • اختلالات تنفسی
  • ایجاد عفونت
  • پانکراتیت
  • عدم کارکرد صحیح دریچه ترمیمی یا تعویضی
  • مرگ

روش های پیشگیری از تنگی دریچه میترال

اگر قلب سالمی دارید باید بسیار از آن مراقبت کنید تا دچار بیماری های قلبی نشوید. همچنین اگر دچار تنگی دریچه هستید با انجام کارهای ساده زیر می توانید به بهبود عملکرد قلب خود کمک کنید.

  1. مرتبا به پزشک متخصص قلب مراجعه کنید تا وضعیت قلبی تان را چک کند.
  2. رژیم غذایی خود را کنترل کنید. از موادغذایی سالم و غیرچرب استفاده کنید. مصرف سبزیجات و میوه را بالا ببرید و از فست فود دوری کنید.
  3. مراقب وزن خود باشید و سعی کنید بیش از حد چاق نشوید.
  4. روزانه ورزش کنید و فعالیت بدنی مناسب انجام دهید.
  5. مدیریت استرس را بیاموزید و از فشارروانی دوری کنید.

درمان موثر برای اختلالات قلبی

معمولا بیماران مبتلا به تنگی دریچه میترال بطور کامل بهبود نمی یابند ولی مراجعه به پزشک حاذق در روند درمانی می تواند بسیار اثرگذار باشد. کلینیک تخصصی واریس دکتر استوان در شهر شیراز یکی از بهترین مراکز برای تشخیص و درمان اصولی بیماری های تنگی دریچه است. وجود تیم پزشکی حرفه ای، استفاده از تکنولوژی روز دنیا و رفتار شایسته با بیمار جز مزایای کلینیک دکتر استوان می باشد.

برای دریافت وقت کلینیک تخصصی قلب و عروق دکتر استوان، همین امروز با ما تماس بگیرید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

© تمام حقوق مادی و معنوی محفوظ است | طراحی وب سایت : تیم وب آرکا